Η Τουρκία στέλνει τo πλοίο «Barbaros» για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα – Απέπλευσε και ο “Πορθητής”

permissos.gr

Οι Τούρκοι βγάζουν το ερευνητικό πλοίο “Μπαρμπαρός”, με συνοδεία φρεγατών πλησίον του σημείου που συναντώνται η ελληνική, η αιγυπτιακή και η κυπριακή υφαλοκρηπίδα, όπως αναφέρουν πληροφορίες από το ελληνικό ΓΕΕΘΑ.

 Ακολουθώντας το γεωτρύπανο “Πορθητής” που απέπλευσε από την Αττάλεια, η Αγκυρα κάνει την «επόμενη κίνηση» που όλοι ανέμεναν: Να προκαλέσει το Πολεμικό Ναυτικό εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Οι Τούρκοι   -“διαγράφουν” πλήρως το Καστελόριζο υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα και η Κύπρος δεν έχουν κοινά θαλάσσια σύνορα και όλη η υφαλοκρηπίδα της Ανατολικής Μεσογείου πρέπει να διαμοιρασθεί με την αρχή της μέσης γραμμής μεταξύ της Τουρκίας και της Αιγύπτου.

Την δική της απάντηση στέλνει η Άγκυρα στην Τριμερή Ελλάδας -Κύπρου – Αιγύπτου, στέλνοντας το ερευνητικό σκάφος Barbaros για έρευνες σε περιοχή της ελληνικής και κυπριακής υφαλοκρηπίδας και μάλιστα για διάστημα από τις 17 Οκτωβρίου μέχρι την 1η Φεβρουαρίου 2019.

Με τη NAVTEX 1032/18 που εξέδωσε παράνομα ο αναρμόδιος Σταθμός της Αττάλειας, η Τουρκία δεσμεύει μεγάλη περιοχή η οποία βρίσκεται καταφανώς εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και μέρος της είναι στο όριο της Κυπριακής ΑΟΖ, για πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών από το R/V BARBAROS HAYREDDİN PAŞA, και τα βοηθητικά σκάφη M/V TANUX-1 AND R/V APOLLO MOON.

Ο στόχος της Τουρκίας είναι και εμπράκτως να αμφισβητήσει το δικαίωμα της Ελλάδας και της Κύπρου σε υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο (πέραν της υφαλοκρηπίδας που συμπίπτει με τα χωρικά ύδατα των νησιών).

Tαυτόχρονα η κίνηση της Αγκυρας έρχεται σε απάντηση της Διακήρυξης της Τριμερούς, όπου οι τρεις χώρες επανέλαβαν τη δέσμευσή τους και την αποφασιστικότητά τους για επίσπευση των διαδικασιών για την οριοθέτηση των μεταξύ τους θαλασσίων ζωνών.

Για αύριο κοντά στην περιοχή αυτή η Τουρκία έχει δεσμεύσει επίσης παράνομα περιοχή για πραγματοποίηση ασκήσεων με πραγματικά πυρά.

Τα μάτια επίσης είναι στραμμένα στο πλωτό γεωτρύπανο Fatih, το οποίο αργά το απόγευμα απέπλευσε από το λιμάνι της Αττάλειας χωρίς να είναι γνωστό πού κατευθύνεται και εάν συνδέεται η κίνηση αυτή με την εξαγγελία έναρξης γεωτρήσεων στην Μεσόγειο από την Τουρκία στις 29 Οκτωβρίου.

Πάντως οι ίδιες πηγές είχαν προσδιορίσει ότι οι γεωτρήσεις θα επιχειρηθούν στα Οικόπεδα της Αλάνιας και της Φοινίκης.

Στις 29 Οκτωβρίου, κατά την εθνική γιορτή της Τουρκίας, στα ανοικτά της Αλάνιας θα ξεκινήσει η πρώτη γεώτρησή της στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με δήλωση του Προέδρου της Επιτροπής Ενέργειας του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Νετζντέτ Παμίρ στο Sputnik, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Νετζντέτ Παμίρ αποκάλυψε ότι “αυτή είναι η ημερομηνία που έχει δοθεί” και η γεώτρηση θα διαρκέσει πέντε μήνες στα ανοιχτά της Αλάνιας και στη συνέχεια το γεωτρύπανο θα πάει ανοικτά της Φινίκε.

“Εάν βρεθεί φυσικό αέριο- κάτι για το οποίο υπάρχει μεγάλη ελπίδα, καθώς έχουν γίνει τρισδιάστατες και δισδιάστατες έρευνες- τότε θα ενισχυθεί η Τουρκία και η Κύπρος (εννοεί τ/κ πλευρά). Οι Ε/κ θα αναγκαστούν να αλλάξουν μέθοδο διαπραγματεύσεων και μάλιστα αυτό μπορεί να στραφεί ενάντια στη διαδικασία. Αυτό μπορεί να δώσει απαντήσεις και στις ανάγκες της Τουρκίας για φυσικό αέριο και να καλύψει ειδικά τις ανάγκες της ‘βορείου Κύπρου’ σε ενέργεια και ηλεκτρισμό”, ανέφερε.

Σχετικά